FACILITĂŢI DE CERCETARE ŞI STUDIU
Departamentul de Geografie şi-a îmbogăţit în ultimii ani baza materială de cercetare şi educaţie, aceasta ajungând la standarde europene, ceea ce ne asigură competitivitatea. Totodată, diversificarea oportunităţilor de mobilitate şi stimul financiar oferă studenţilor multiple avantaje şi facilităţi.
![]() |
Posibilităţi de cazare şi masă pentru studenţi
Un număr limitat de studenţi, în funcţie de performanţele obţinute, pot obţine cazare în căminele Universităţii de Vest din Timişoara. Acestea au fost complet renovate în ultimii ani, fiind aduse în condiţii decente. Exsită cămine cu camere de 2 sau 5 locuri. Căminele dispun de săli de lectură, maşini de spălat şi bucătării. Taxele de întreţinere pentru aceste locaţii variază între 50-85 lei / persoană / lună. Complexul studenţesc este un loc renumit pentru numărul mare de restaurante cu o foarte diversă ofertă culinară pentru toate gusturile şi buzunarele. Totodată, în incinta clădirii Universităţii de Vest există un restaurant cu preţuri avantajoase pe bază de abonament.
|
![]() |
Burse de studiu, de merit sau sociale
Studenţii cu rezultate bune obţinute la examene sunt sprijiniţi financiar prin acordarea de burse de studiu iar cei cu rezultate excepţionale prin acordarea de burse de merit. Cuantumul burselor de studiu şi merit poate varia de la un an la altul. În anul universitar 2011-2012 acestea au fost de 270, respectiv 350 lei. Condiţia obţinerii acestor burse este îndeplinirea condiţiei de student integralist şi media minimă de 8,5 pentru bursele de studiu şi de minimum 9,8 pentru cele de merit. De asemenea, pentru studenţii proveniţi din medii sociale care necesită sprijin financiar există posibilitatea obţinerii de burse sociale.
|
![]() |
Burse de mobilitate
Departamentul de Geografie a încheiat acorduri de schimb universitar pentru studenţi şi cadre didactice în cadrul mai multor programe. Cele mai populare sunt parteneriatele ERASMUS şi CEEPUS. Studenţii interesaţi în a-şi efectua o parte din studii, de regulă unul sau două semestre în universităţi din străinătate au posibilitatea de a alege din peste 20 de destinaţii.
|
![]() |
Echipamente didactice şi de cercetare
În ultimii ani, o direcţie intens urmărită a fost aceea a formării şi completării bazei materiale şi tehnice a departamentului care să sprijine o cercetare de excelenţă. Au fost achiziţionate o serie de echipamente ce acoperă un larg spectru de cercetare şi care permite desfăşurarea de investigaţii şi cercetări în aproape toate ramurile geografiei.
|
![]() |
Biblioteca
Este situată în clădirea recent construită a Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Tudoran”, din Bd. Vasile Pârvan nr. 4 şi dispune de un fond de carte şi periodice bogat. Spaţiul este modern utilat, cu acces liber la raft. Publicaţiile provin şi din 2 fonduri private (R. Ficheux şi S. Truţi). Departamentul întreţine şi un schimb de publicaţii cu departamentele de geografie cu care are legături, atât din ţară, cât şi din străinătate. Nou! Donație de carte de la ESRI România “Getting to Know Web GIS” Mai multe informaţii pe www.bcut.ro
|
![]() |
Săli de curs, laboratoare
Departamentul de Geografie dispune de un amfiteatru cu peste 100 de locuri, precum şi de 5 săli-laboratoare pentru lucrări practice. Acestea sunt dotate cu echipamente de lucru moderne precum şi cu tehnică informatică.
|
![]() |
Tabere studentesti
Taberele studentesti se desfasoara la mare (85% din locuri) sau la munte (15% din locuri) si sunt distribuite in functie de rezultatele obtinute si de activitatea in cadrul unor organizatii.
|
![]() |
Cabană didactică şi de cercetare la Poiana Mărului
Pentru desfăşurarea în condiţii bune a practicii de teren, Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie dispune de o cabană-laborator în localitatea-staţiune Poiana Mărului (Judeţul Caraş-Severin). Această cabană este împărţită în privinţa folosinţei cu Departamentul de Biologie-Chimie, această asociere ducând la o mai bună înţelegere a fenomenelor naturii, la o cunoaştere mai amănunţită a zonei precum şi la o complementaritate didactică. Dispune de 70 de locuri vara şi de 20 locuri în anotimpul rece. Este conectată la reţeaua de distribuţie de energie electrică, de apă curentă şi canalizare. Totodată, cabana dispune de grup sanitar comun şi de bucătărie. Ca şi dotare ştiintifica enumerăm: adăpost meteo, punct hidrografic, profile de sol, areale monitorizate, ierbare etc. Majoritatea potecilor de acces spre munţii şi obiectivele din împrejurimi sunt marcate sau se află în curs de marcare de către asociaţia studenţeasca GEOTIM. |